Monday, March 23, 2009

Преродба

Животе,
што си ти?
Чија марионета си
во театарот свирепоста?

Ете ме, 
знам дека
конците се 
во моите неподвижни раце,
а исцицаниот поглед
е вперен во
зајдисонцето
кое повеќе 
не ме воодушевува.
Ах, како ли јас не згаснам
та животот да го 
претворам во мрак?

Можеби...

можеби на
следното изгрејсонце
со насмевка 
ќе се борам против апокалипса, 
но вечерва
тивко згаснувам,
заминувам во
закрилата на смртта 
да се одморам.

No comments: